bootfitting-1000x300

SKISCHOENEN MET EEN 100% PERFECTE PASVORM

Bootfitting! Binnen 30 minuten een maatwerk-skischoen.

Skischoenen zijn wellicht het belangrijkste deel van je uitrusting. Pijn in je voeten tijdens het skiën verpest immers het plezier. Een goede pasvorm is de belangrijkste eigenschap bij skischoenen. De juiste skischoenen sluiten goed aan en ondersteunen daarbij je voeten en enkels. Je moet daarbij wel genoeg ruimte overhouden, zodat je nog kunt manoeuvreren. Skischoenen met een goede pasvorm houden je voeten warm en droog. Daarnaast beschermen ze je tegen klappen die kunnen leiden tot blessures en verwondingen.

Het bepalen van de keuze van een skischoen begint bij het bekijken en opmeten van je voeten, hierna is het belangrijk om verschillende schoenen te passen om te bepalen of er geen drukpunten of pijnlijke plekken zijn. Je skischoen mag rond je enkels en kuiten niet te strak zitten, waardoor je spieren vrij kunnen bewegen.

Skischoenen moeten niet alleen bij je voetzolen goed aansluiten maar ook bij de bovenkant van je wreef, je enkels en rond je onderbeen (je schenen en kuiten). Bijna alle skischoenen kunnen we aanpassen met behulp van een soort föhn waarmee we de schoen verwarmen en tijdelijk zachter maken waardoor we eventuele drukpunten weg kunnen halen.

Voor een optimale stand van jouw voet/lichaam kunnen we ook starten met een geheel of deels op maat gemaakte inlegzool waardoor je in de juiste stand komt. Als de zool klaar is zullen wij de juiste schoen bij je aanmeten. SPORT 2000 werkt nauw samen met SIDAS die voor elk voetprobleem de juiste oplossing heeft.

Nieuwe technologie skischoenen
Skischoenen met een buitenschaal, die aan de binnen- en buitenkant van de voorvoet aan te passen is, zijn inmiddels al een tijdje te koop. Salomon en Fischer gaan nog een stap verder. De schoen wordt verwarmd naar minimaal 80 graden waardoor deze geheel gevormd kan worden naar je lichaam. De schoen kan 5 mm breder of 5 mm smaller gemaakt worden, ongeacht op welke plek.

Hoe gaat dat in zijn werk?
De skimerken Fischer en Salomon maken gebruik van een speciaal gepatenteerde thermoplastisch vervormbare kunststof. Hierdoor kan de schaal geheel de contouren van voet, enkel en onderbeen overnemen. Dit is geen doe-het-zelf procedé. Deze aanpassingen moeten door een vakman uitgevoerd worden. Eerst wordt de voet opgemeten en wordt gekeken of de skiër een aangepaste inlegzool nodig heeft. Vervolgens neemt men plaats op een indrukwekkend apparaat.  Dan gaat de buitenschoen (zonder binnenschoen) tien minuten in een oven van tachtig graden.

Als de schoen warm is, stapt men er, met binnenschoen en al, in. Dan brengt men, in een snel tempo, een coolingpad en een compressiezak om elke schoen aan en sluit de compressiezak aan op een compressor. Door de compressiezakken op te blazen wordt de nog warme schaal helemaal naar de vorm van de voet gevormd. De koelelementen in de koelzak zorgen er vervolgens voor, dat de schoen ook daadwerkelijk in die vorm blijft. Het hele vormproces neemt maar 7 minuten in beslag maar skiën kan pas twaalf uur later, als de schaal geheel uitgehard is.